Turism

Turista med snus

För snusare som åker på semester är det en bra idé att ta med sig snus eftersom det inte säljs utanför Sverige. Det är dock inte alltid problemfritt att föra in snus i andra länder så det gäller att ha koll på vad som gäller. Ta alltid reda på till vilka länder du kan ta med snus för eget bruk och vilka länder som har totalförbud. Förutom Sverige säljer även Norge snus eftersom de är inte är ett EU-land. Hur mycket snus du som resenär får ta med dig varierar stort mellan olika länder. Inom EU är grundregeln att du ska kunna ta med dig tobaksprodukter för eget bruk. Däremot ska du kunna motivera mängden tobaksprodukter som du har med dig och att det motsvarar din dagliga konsumtion. Enligt EU:s hemsida ska du inte behöva bevisa att dina tobaksprodukter är för eget bruk om mängden är under 1 kilo tobak. När du reser till Finland är reglerna tydliga: du får föra in max 30 snusdosor på 50 gram vardera.

Resa med tobaksfria nikotinpåsar

Eftersom tobaksfria nikotinpåsar är en relativt ny produkt har reglerna inte hunnit ikapp ännu. Officiellt regelverk saknas fortfarande utomlands, vilket innebär att du kan få problem vid inresan till ett annat land även om ditt snus inte innehåller tobak. I Finland har man dock varit snabbt framme och tillåter resenärer att ta med sig ett helt års förbrukning när nikotinstyrkan är max 4 milligram per portion. När du reser med snus, med eller utan tobak, är det rekommenderat att först kontakta ditt flygbolag eller ambassad (för det land du reser till) för att ta reda på vilka regler som gäller.

Tobaksfritt snus

Den nya generationen snus saknar tobak men innehåller nikotin. Tobaksfritt snus används som vanligt snus. Fördelen med denna typ av snus är att det finns massor av olika smaker att välja mellan. Ett nytt varumärke i Sverige för snus utan tobak är Velo snus som tidigare kallades Lyft. Velo snus är dock inte nytt på den internationella marknaden utan säljs bland annat i Tyskland, Schweiz och Storbritannien. Velo snus är helvita nikotinpåsar av god kvalitet som kommer att ge en bra nikotinupplevelse. Du kan välja mellan olika nikotinstyrkor på dina prillor såsom 4 mg, 6 mg, 10 mg samt 11 mg. Det bästa av allt är att du dessutom kan välja bland massor av olika smaker som till exempel Easy Mint Mini för en frisk mentolupplevelse eller Velo Tropic Breeze för en tropisk fruktsmak av mandarin, mango samt passionsfrukt. Prova dig fram till din favoritsmak genom att handla enskilda dosor eller köp en Velo stock när du vet vad du gillar.

Resa med snus utanför EU

När du reser utomlands till länder utanför Europa gäller helt andra regler. Om du exempelvis reser till Australien får du endast föra in 25 gram snus utan att behöva betala tull. Det innebär att du kan ta med dig en stock snus om du vill men det kan bli dyrt och kosta dig runt 1000 kronor i tullavgift. Om du planerar att resa till Singapore eller Island ska du lämna snuset hemma eftersom dessa länder har totalförbud mot alla former av snus. När du reser till USA får du ta med dig 500 gram snus, till Thailand får du ha med dig 250 gram, Turkiet och Kanada tillåter 200 gram och Indonesien endast 100 gram snus.