Turism

Turismnäringen i Europa

2016 beräknade man att det fanns cirka 600 000 logianläggningar inom EU, som tillsammans erbjöd drygt 30 miljoner sovplatser, varav 1/3 i Frankrike. Därefter kom Italien, Storbritannien, Spanien och Tyskland.

Fenomenet Airbnb

Till följd av den finansiella krisen 2008 – 2009 sjönk antalet övernattningar inom EU med cirka 3 %. Detta är dock ett minne blott och turismnäringen är på uppåtgående både i Norden och i övriga Europa. Vändningen kom under 2010, och 2016 nådde antalet övernattningar sin absoluta toppnotering med drygt 3 miljarder.

Mycket av detta skedde tack vare fenomenet Airbnb som startades i San Francisco 2008, och som så sakteliga började ta mark som en helt internetbaserad bostadsförmedling genom vilken privata värdar hyr ut sina bostäder över hela världen.

2016 skedde en drastisk ökning

2016 var alltså, som tidigare nämnts, det år då antalet gästnätter nådde toppen. Just det året var det Spanien som var det mest populära resmålet för utländska besökare. Cirka 300 miljoner övernattningar noterades på olika turistanläggningar runt om i landet, vilket motsvarar omkring 22 % av 2016 års övernattningar totalt sett. Främst var det Katalonien, Kanarieöarna och Balearerna som lockade flest besökare. Sett till folkmängd var det dock Malta, Kroatien, Cypern och de österrikiska alperna som var populärast.Previous Article


Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*