Turism

Naturvänlig turism

Semester är något de allra flesta tycker är riktigt spännande och ser fram emot. Det är tiden då många vill lyxa till det, skämma bort sig själva, ligga på stranden, sola, äta och dricka gott. Många åker dessutom utomlands för att uppleva detta. För att göra en insats för miljön och naturen på semestern kan du välja ett resmål och göra nytta samtidigt. Det finns många insatser för miljön och naturen du kan göra på din semester.

[IMAGE=bE1Ud7dDyTkz.jpg]

Städa stränderna

[IMAGE=bn9kA6cQTemi.jpg]

Att det blir allt mer plast och mikroplaster i havet och i de marina djuren har väl ingen kunnat undgå att förstå? Många tusen ton plast flyter runt i haven över hela världen och efter en dag på stranden har du kanske sett allt skräp som ligger där? Det är allt ifrån plast till engångsgrillar och fimpar. Du kan välja ett resmål med en arrangör som faktiskt vill förändra något. Istället för att åka ner till solen och kasta sugrör och drinkparaplyer omkring dig på stranden kan du använda tiden till att istället hjälpa till att röja upp bland skräpet. Bli volontär och hjälp till att städa stränder, kustnära områden och kanske till och med hjälpa till med att ta hand om oljeskadade djur eller marina djur och fåglar som trasslat in sig i plast.

På hemmaplan kan det sedan vara skönt att få lite hjälp med städningen själv och med flyttstädning lund finns både flyttstädning och hemstädning.

Haven tar mycket stryk

Du kanske tror att plast och djur som far illa händer mest på exotiska ställen? Visste du att det finns vattenlevande sköldpaddor i Medelhavet och att äter plast? Medelhavet är ett populärt område för svenska turister men sköldpaddorna var där först. Din solstol kan döda 50 sköldpaddsungar innan de ens hunnit kläckas. Det är viktigt att förstå att det även i Medelhavet finns otäcka dödsfällor för djuren och att turisternas nonchalanta spridning av skräp inte gör saken bättre. Sköldpaddor återvänder till stället de föddes för att lägga sina egna ägg när de blivit tillräckligt gamla, även om miljön har förändrats och det nu ligger ett hotell på stranden försöker de återvända. Blir de störda hotas deras reproduktion och det befaras att sköldpaddorna i Medelhavet kommer att vara borta om 50 år om inget görs. Lägg din semester på att vakta äggläggningsplatser i Grekland eller Turkiet eller hjälp till att hålla stränderna rena.

Korallrev

Många av världens korallrev har drabbats av koralldöd och även bleknat, tappat sin färg. Det är ett tecken på att vattnet har fel temperatur, att det är för mycket föroreningar och att haven inte mår bra. Många ställen som tidigare varit kända för sina vackra korallrev har blivit av med en del av sin turistnäring efter att korallreven har minskat och dött. Maldiverna kom dock på att det går att plantera korallrev med hjälp av turister som vill hjälpa till och därigenom få tillbaka både turister, korallrev och en bättre miljö. Att lägga semestern på att dyka och snorkla samtidigt som du planterar koraller blir ett minne för livet.

Vad kan du mer göra för miljön under din semester?