Jobb inom turismnäringen

Olika yrken inom turismnäringen

Oavsett om man arbetar inom hotell- och restaurangbranschen, på en stor konferensanläggning eller en anrik herrgård är det service som är det främsta ledordet. Att ge god service är att ligga steget före, se möjligheter istället för problem och vara öppen och flexibel i sitt bemötande.

Här följer en lista över utvalda yrkesområden inom turismnäringen, med fokus på hotellbranschen:

Portier/nattportier

En person som har som uppgift att dela ut och samla in nycklar, bevaka gästernas post och meddelanden, bevaka och transportera ankommande och avresande gästers bagage, hålla upp dörren, tillhandahålla vägbeskrivningar samt vara behjälplig i diverse andra frågor och sammanhang. Som portier går det oftast att arbeta både dag- och nattskift.

Concierge

En yrkesroll som härstammar från Frankrike och som motsvarar en kombinerad yrkesroll som portvakt och vicevärd. I Sverige går det att arbeta som concierge både på hotell och i en kontorsbyggnad, medan yrkesrollen främst förekommer i ett större lägenhetskomplex eller liknande i exempelvis USA.

Frukostvärdinna/frukostvärd

Det här är en position som passar den som är morgonpigg och som har ett utpräglat servicesinne. I frukostmatsalen gäller det att sätta gästernas välbefinnande främst och gilla ett högt arbetstempo. Arbetet innefattar ofta såväl förberedelser som servering, påfyllning och avplockning.

Hotellreceptionist

Ett yrke som passar den språkkunnige och den som gillar att ständigt möta nya människor. Här är det utpräglad service- och fingertoppskänsla som gäller, oavsett man arbetar på ett pensionat, ett litet familjeägt hotell eller en stor hotellkedja. Inte sällan kan man behöva hoppa in där det behövs ett extra handtag, som i frukosten eller städet. Som receptionist går det oftast att arbeta både dag- och nattskift.

Hotellmanager

Som chef har man det övergripande ansvaret för driften av sin anläggning, vilket omfattar allt från hotellreceptionen till housekeeping, budget, personal och utveckling. Inte sällan har hotellchefer en aktiv roll även i försäljnings- och marknadsföringsarbetet. Här gäller det att kunna rulla upp ärmarna om det behövs samt att vara lösningsorienterad, handlingskraftig och en god kommunikatör.

Konferensvärdinna/konferensvärd

Som konferensvärdinna eller konferensvärd går det att arbeta på hotell, kursgårdar, slott, herrgårdar, konferensanläggningar, kontorshotell med mera. Arbetet innebär mycket förberedelse och därmed ett öga för helheten men också för detaljer.

Det handlar om att förse lokalerna med rätt hjälpmedel, duka fram vatten, kaffe och frukt, arrangera möbler och utrustning utifrån gästernas önskemål, planera måltider, ta emot gästerna när de anländer, fylla på förbrukningsmaterial, se till att all teknisk utrustning fungerar och är på plats med mera. Kort och gott ett omväxlande arbete som innebär att ligga steget före och att hålla många bollar i luften samtidigt.

Reseledare

Som reseledare är man den person som leder en grupp människor som, mer eller mindre frivilligt, reser tillsammans och som anländer till en destination samtidigt. Färdmedlet kan vara en chartrad buss, en transferbuss, ett flygplan, ett kryssningsfartyg, en passagerarfärja, ett tåg etcetera.

Väl framme vid destinationen/uppsamlingsplatsen är det reseledaren som hälsar välkommen och informerar om diverse praktiska detaljer såsom måltider, utflyktsmål, receptionens och närbutikernas öppettider, säkerhetsfrågor med mera. Reseledarens jobb är också att följa med på diverse utflykter samt att berätta om den inhemska kulturen, maten och historian under tiden.