Jobb inom turismnäringen

Att arbeta inom turismnäringen

Mycket inom turism handlar om att ge service, och gärna både snabb och högkvalitativ sådan. Ständiga möten med nya människor och okända situationer kräver stor social kompetens och en stor portion tålamod. I praktiken innebär det att det i princip är ett måste att vara social och att tycka om att träffa människor, lära känna olika kulturer, seder och bruk.

Kommunikation är A och O inom turismbranschen och eftersom besökarna med all sannolikhet kommer från olika delar av världen, är goda språkkunskaper ett stort plus. Att ha förmågan att organisera och planera verksamheten är egenskaper som ofta efterfrågas inom en bransch som är omväxlande, utvecklande och väldigt rolig att arbeta i. Turismnäringen erbjuder också mängder med olika yrken och yrkesområden som exempelvis:

Affärsutvecklare

Kan exempelvis arbeta med utveckling av affärsområde turism- och näringsliv på kommunal eller regional nivå, alternativt på turistanläggningar.

Turistchef

Som chef arbetar man oftast med övergripande frågor som rör turismnäringen i en kommun, på en turistbyrå, ett evenemangsföretag, i en region eller liknande.

Resesäljare

En person som säljer resor till privat- och affärsresenärer med placering på en resebyrå som kan vara inriktad på allt från gruppresor till äventyrsresor, skidresor, konstresor och så vidare.

Turistinformatör

Oftast ett säsongsbetonat arbete som utförs på en turistbyrå, ett besökscentrum, en informationsplats och så vidare.

Bussresearrangör

Att arrangera bussresor kräver mycket kunskap och engagemang och oftast gör man det i form av egenföretagare och erbjuder såväl paketresor, weekendresor, specialsydda paket med mera.

Guide

Här finns det goda möjligheter att arbeta inom olika områden, såsom naturguide, bergsguide, äventyrsguide, museiguide, bussguide etcetera. Inte sällan ett säsongsbetonat arbete som ofta kräver goda språkkunskaper.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*