Då turismen är en av världens största och snabbast växande näringar är utbildning alltid ett hett ämne. Men då det finns så många olika områden och inriktningar att välja mellan inom branschen kan det vara svårt att veta vad man ska välja, och framförallt, vart man ska studera.
Därför har vi samlat en rad olika utbildningssäten i en lista som presenteras nedan. Den kan man i lugn och ro titta igenom och återkomma till när och om det blir aktuellt med studier som leder till jobb inom turismnäringen. Det är allt ifrån YH-utbildningar till enstaka kurser och hela program som ges på landets gymnasieskolor, folkhögskolor, högskolor och universitet.
Gymnasieutbildningar
Det finns ett fyrtiotal gymnasieskolor utspridda över hela Sverige som kan erbjuda olika utbildningar med inriktning på turism. Bor man inte i närheten av någon av dessa skolor kan man ansöka via så kallat riksintag, vilket betyder att man kan få chansen att läsa utbildningen på en skola i närheten av hemorten.
Det finns också olika inriktningar inom området turism som kan vara bra att lära sig mer om, exempelvis hållbar turism, ekoturism, reseproduktion, turistbyråverksamhet, guideutbildningar, eventplanering med flera. För ytterligare information rekommenderas att ta kontakt med respektive lärosäte.
Yrkeshögskolor
Det finns omkring tretton olika yrkesutbildningar inom området turism som ges via så kallade YH-utbildningar. Mer information om dessa utbildningar finns på Yrkeshögskolans hemsida, där man bland annat kan läsa om inriktningar mot hotell, turism och restaurangverksamhet samt utbildningar som vildmarks- och fiskeguide, projektledare, konceptutvecklare och eventpersonal.
Folkhögskola
I Sverige finns det cirka 150 folkhögskolor, varav de flesta erbjuder ett varierat och omfattande kursutbud inom olika yrkesområden. Vanligast är att man bor på skolans område under utbildningstiden. Exempel på folkhögskolor med turismutbildning: Turism & Uteliv vid Klarälvdalens folkhögskola, Fjäll- och vildmarksledare vid Malungs folkhögskola, Naturguideutbildningen vid Tornedalens folkhögskola och Fjälledarutbildningen vid Storumans folkhögskola.