Turism

Turismnäringen i Norden

Även om det kommer fler turister till Sverige än till övriga Skandinavien så har Sverige en större andel inhemska övernattningar än Danmark, Norge och Finland. Endast omkring 25 % av det totala antalet gästnätter utgjordes 2018 av utländska besökare; en siffra som motsvaras av 36 % i Danmark, 30 % i Norge och 28 % i Finland.

Trots att tillväxten är god i Sverige ser man att Sverige halkar efter i jämförelse med de övriga nordiska länderna. Framförallt är det i Norge, Danmark och Island som den ökar mest, och av dessa tre var det Island som stod för den största tillväxten under 2018, med en ökning på omkring 18 %. Även i Norge har man fått en ökad mängd övernattningar, främst från utländska besökare.

Populära och välbesökta destinationer i Norden

I Danmark är det Jylland och Köpenhamn som är de stora dragplåstren, både för barnfamiljer, ungdomar och kompisgäng. Ett av de populäraste resmålen i Jylland är Legoland, men även Tivoli och Zoologisk Have i Köpenhamn har visat sig dra allt fler besökare. Köpenhamn är också en perfekt stad att cykelsemestra i, mycket tack vare det flacka och vidsträckta landskapet, och det är en mycket populär aktivitet bland stadens besökare.

I Danmark finns även ett rikt och berömt kulturliv med Skagen som främsta träffpunkt för världens konstnärssjälar och turister. Museet i Louisiana, som ligger strax utanför Köpenhamn, är ett av världens mest berömda och besökta konstmuseum.

Populära resmål i Norge

1. Lofoten

2. Trollstigen

3. Svalbard

4. Bergen

5. Trondheim

Populära resmål i Danmark

1. Köpenhamn

2. Bornholm

3. Billund

4. Skagen

5. Läsö

Populära resmål i Finland

1. Helsingfors

2. Vasa

3. Karleby

4. Borgå

5. Åland

Populära resmål på Island

1. Reykjavik

2. Keflavik

3. Golden Circle

4. Videy Island

5. Landmannalaugar